1. Planlægning
Planlægning er et kodeord, når I skal forflytte en person. Det er planlægningen, der afgør om forflytningen bliver en succes. Inden I går ind til den person, der skal forflyttes, kan I afdække følgende:
- Hvad kan personen selv?
- Hvad skal der ydes hjælp til?
- Hvor mange hjælpere skal I være?
- Hvilke hjælpemidler er der brug for?
- Er der plads til at udføre forflytningen?
Dialog med patienten er også afgørende. Spørg, hvordan han/hun normalt bliver forflyttet eller hvordan patienten gjorde inden der blev behov hjælp. Borgeren med svær overvægt har ofte gode ideer og forslag til, hvordan han/hun bedst kan hjælpes.
2. Tid og empati
Når I skal flytte en person, er det vigtigt at give plads til personens eget initiativ og respektere personens grænser for kontakt. Forflytningen må ikke passivisere den person, som skal hjælpes. En svær situation kan blive positiv, hvis I viser nærvær og empati. Det tager oftere længere tid at forflytte en overvægtig person, fordi det kræver mere planlægning, flere hjælpemidler og flere hjælpere.
3. Risikovurdering
Ved visitation af borgere med svær overvægt er det en god idé at foretage en risikovurdering. Formålet med risikovurderingen er at identificere og forebygge de risikofaktorer, der kan opstå pga. den svært overvægtige persons særlige situation. Risikovurderingen kan omfatte:
- Vurdering af personens ressourcer
- Viden om personens fysiske og psykiske tilstand samt vægt og højde
- Risikofaktorer for den overvægtige person
- Risikofaktorer for personalet
- Risiko ved transport
- Pladsbehov, dørbredder mm.